Zelf graszoden leggen

Gaat u zelf graszoden leggen? Dan komt een ‘graszoden leggen stappenplan’ vast goed van pas! Uiteraard is het eerst handig om de graszoden tijdig te bestellen. Dit kunt u telefonisch, via de mail of via het contactformulier op de website doen. Zorg dat u het aantal vierkantenmeter al heeft opgemeten, zodat we gelijk de bestelling kunnen doorvoeren.

Gaat u de graszoden één dag later leggen dan gepland? Dan is het verstandig om de graszoden uit te rollen en ze nat te houden. Graszoden kunnen namelijk maar circa 24 uur opgerold blijven staan. Dit is echter wel afhankelijk van de weersomstandigheden.

Graszoden1. De voorbereiding

Voordat u uw tuin gaat voorzien van een nieuwe grasmat, moet u de exacte vierkantenmeters weten. Reken altijd zo’n 5% extra bij het totale oppervlakte. Het kan namelijk zijn dat u te maken heeft met snijverlies. Heeft u een tuin met veel hoeken? Kies dan iets meer dan 5% extra graszoden.

Het is altijd aan uzelf hoeveel vierkantenmeter u bestelt. Wij attenderen u alleen op het eventuele restafval. U kunt de graszoden via onze website, het contactformulier of via de telefoon bestellen.

2. spitten/frezen

Wanneer u uw oude gazon gaat vervangen, moet eerst het oude gras worden verwijderd. Lees hier hoe u het beste het oude gras kunt verwijderen.

Nadat de grond vrij is van het oude gras en/of onkruid, kunt u de grond gaan spitten of frezen. Een frees is te huur bij diverse verhuurlocaties in de omgeving. Voor het beste resultaat freest of spit u een organische bemesting of bemeste teelaarde zo’n 10 cm in de grond. Door middel van een schep of riek spit u het zo’n 30 cm diep los. In de bovenste 10 cm kunt u de bemesting vermengen.

Graszoden_ondergrond_frezem

Loop of wals de gespitte grond goed dicht en laat dit bij voorkeur één à twee weken rusten. Sproei in deze tijd een aantal keren de grond voor een goede verdichting. Indien u de grond heeft gefreesd kunt u met de frees de bedding band voor band dichtrijden. Wanneer u gebruik maakt van een frees is de kans op verzakkingen vele malen kleiner dan bij spitten.

3. Egaliseren

Na het omspitten en het verwijderen van het puin, verdicht u de ondergrond gelijkmatig. De ideale ondergrond bestaat uit zo’n 10 cm zwarte grond. Ligt er gele zand of veel puin in de bovenste 10 cm? Dan is de leefkans van de graszoden klein.

De ondergrond kunt u grof egaliseren met een egaliseerhark, dit bespaart namelijk héél wat tijd. Erna kunt u ervoor kiezen om de grond stap-voor-stap aan te lopen, dicht te duwen met een wals of voor de puntjes op de ‘i’, afrijen met een rij of plank. Maak de bedding klaar op zo’n 1,5 cm onder het straatwerk.

Een goed geëgaliseerde grond is de succesfactor van een mooi gazon, tevens voorkomt dit later eventuele problemen met maaien.

4. Graszoden uitrollen

Het voorwerk is gedaan en nu is het een kwestie van de graszoden uitrollen en bijsnijden. Bij een te natte ondergrond is het verstandig om eerst te wachten. Natte grond kan namelijk snel dichtslaan, waardoor de graszoden moeite hebben om te wortelen.

Graszoden uitrollenLeg de eerste graszode aan een rechte kant, hiermee creëert u een beginpunt. Heeft u geen recht vlak om het aan te sluiten? Span dan een touw of gebruik een plank zodat u een fictieve lijn heeft. De grasmatten kunnen nu één voor één worden uitgerold, waarbij ze nauw aan elkaar aansluiten. Doe dit in de lengte en maak eerst één baan af. Doe de volgende baan in de tegengestelde richting en duw ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan. Hierdoor blijven de spleten minimaal. Snij onbruikbare stukken af met een kartelmes.

Heeft u alle grasmatten geplaatst? Dan kunt u ze eventueel aandrukken met een wals, zodat de naden minder zichtbaar zijn.

5. Sproeien

Direct na het leggen is sproeien essentieel voor uw (nieuwe) gazon. Vooral met warme temperaturen en volle zon is het belangrijk om direct te sproeien. Tijdens hoge temperaturen raden we het aan om de eerste 2 weken dagelijks ’s morgens en ’s avonds één uur te sproeien. Indien het veel regent in de eerste twee weken van uw nieuwe gazon, hoeft u minder te sproeien.

Na 2 weken is uw nieuwe gazon betreedbaar en heeft het minder water nodig. Sproei hierna gemiddeld zo’n één keer per week en bij hoge temperaturen twee keer per week.

Onderhoudskalender graszoden

6. Onderhoud van de graszoden

Om een grasmat gezond te houden, is maaien een belangrijk onderdeel. Zo’n 14 dagen na aanleg mag het gazon voor het eerst gemaaid worden. De eerste keer op de hoogste stand en de daarop volgende keren op de middelste stand. Het beste voor uw grasmat is om het te maaien tussen de 3 à 4 cm.

Met een organische bemesting wordt uw gras nog steviger en krijgt het een diep groene kleur. Ook het regelmatig maaien van het gras houdt het gras mooi. Voor tips en tricks kunt u onze gratis graszoden onderhoudskalender downloaden.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct online uw prijs!

Eerstvolgende leverdata
di
27
okt
wo
28
okt
do
29
okt
vr
30
okt
di
3
nov
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2