Zelf graszoden leggen

Zelf uw voor en-/of achtertuin voorzien van een nieuwe grasmat? Wij helpen u graag bij de aanleg van een nieuw gazon, door middel van ons zelf graszoden leggen 8 stappenplan. Bij ons kunt u gemakkelijk de graszoden zelf bestellen voor een gewenste datum. U kunt de graszoden zelf komen halen of gebruik maken van onze bezorgservice. Echter dient de ondergrond wel klaar worden gemaakt, voordat de graszoden worden aangelegd. Hoe u zelf de graszoden kunt aanleggen, leest u hier.

Zelf graszoden leggen in 8 stappen

Stappenplan

Stap 1: Verwijder oud gras

Verwijder het oude gras door middel van een schep of graszodensnijder. Indien uw grasveld groter is dan 30m2 raden wij aan om het gras te verwijderen met een graszodensnijder. U dient de oude grasmat ongeveer 2 tot 3 centimeter diep af te snijden. Wanneer u deze klus heeft geklaard, kunt u het oude gras afvoeren. Dit kan meestal bij de milieustraat of een groenbedrijf.

Stap 2: Frees de ondergrond

Maak de ondergrond goed los met een free. Met een frees gaat u 20 cm diep de grond in, zodat deze weer zuurstof en water kan ontvangen. Door te frezen kunnen de wortels gemakkelijker voedingstoffen opnemen. Wij raden het in sommige gevallen af om de ondergrond te spitten, hierdoor kunnen er grasresten achter blijven. Op een later moment gaan deze grasresten rotten waardoor de grond verzakt.

Stap 3: Verdicht de grond

Met een wals of door de ondergrond stevig aan te stampen verdicht u de bodem. Door de ondergrond te verdichten is de kans op verzakkingen kleiner. Daarbij ontstaat er een daadkrachtige bodem die nodig is voor een egaal gazon.

Stap 4: Egaliseer de ondergrond

Door met egaliseerhark of een plank de ondergrond te egaliseren ontstaat er een egale ondergrond. Bovendien is het belangrijk dat u de ondergrond 2 centimeter onder het straatwerk klaar legt. Hierdoor komt het gras gelijk te liggen met de bestrating. Haal overgebleven grond van het stuk af.

ondergrond frezen     Egaliseren ondergrond     Graszoden leggen

Stap 5: Bemest de ondergrond

Bemest de ondergrond met een organische aanlegbemesting. Door bemesting te gebruiken stimuleert u het bodemleven wat een positieve werking heeft voor het gras. De organische aanlegbemesting zorgt voor een optimale start voor de groei van de wortels. Bemesting is ook bij ons te verkrijgen en kan vervolgens meegeleverd worden met de graszoden. Hoe u verder het gazon kunt bemesten, leest u hier.

Stap 6: Zelf graszoden leggen

Het is nu tijd om zelf graszoden te leggen. Start naast een lange rechte kant en sluit de graszoden in de lengte op elkaar aan. Snij hierna het stuk dat achteraan overblijft af met een broodmes of kantenknipper. Druk de graszoden steeds goed tegel elkaar aan. Zo voorkomt u te grote spleten.

Stap 7: Wals de graszoden

Ga nadat alle graszoden geplaats zijn, met een wals over de graszoden heen. Hierdoor sluiten de naden extra goed tegen elkaar aan. Daarbij duwt een wals de lucht onder de graszoden weg. Zo maken de wortels beter contact met de ondergrond. Het walsen dient zowel in de breedte als in de lengte te gebeuren, daardoor ontstaat het beste resultaat.

Stap 8: Sproei de graszoden

Het sproeien van uw gazon is van groot belang bij pas aangelegde graszoden. Sproei vol automatisch, met een zwenksproeien of handmatig. Zorg ervoor dat elk deel evenveel water ontvangt. Belangrijk is om de eerste twee weken zeker 90 minuten per keer te sproeien. Het gazon dient de eerste weken constant vochtig te zijn. De wortels kunnen in deze periode namelijk nog niet op zoek naar grondwater.

Tot slot: Houdt bij het bestellen van graszoden rekening met 3 – 5% snijverlies.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct online uw prijs!

Eerstvolgende leverdata
di
7
feb
wo
8
feb
do
9
feb
vr
10
feb
di
14
feb
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2