Gazon verticuteren

Het verticuteren van uw gazon hoort bij het onderhoud van het gras. Door het gras te verticuteren komen mossen en onkruid los van de bodem. Deze viltlaag van mossen en onkruid zorgen ervoor dat het gras niet voldoende zuurstof en licht krijgt om te kunnen groeien. Het is belangrijk om één keer per jaar het gras te verticuteren. Dit kunt u wel pas doen bij een gazon dat ouder is dan drie jaar.

Waarom moet ik mijn gazon verticuteren?

Door de jaren heen kan er een viltlaag ontstaat in het gras. Dit bestaat vaak uit een ophoping van mos en onkruid. Door deze viltlaag krijgt het gras niet voldoende zuurstof en licht om te kunnen groeien. Voedingstoffen kunnen hierdoor de bodem niet bereiken, waardoor het gras sneller gaat afsterven. Indien er wordt geverticuteerd krijgt het gazon weer voldoende voedingstoffen, zuurstof en licht tot zich. Zo heeft het weer de kracht om verder te groeien.

 

     

Wanneer moet ik mijn gazon verticuteren?

Het beste is om het gazon eens per jaar te verticuteren. In de maanden maart tot mei is het mogelijk het gazon te verticuteren. In deze periode gaat namelijk het groeiseizoen van start. Zodra u het gazon geverticuteerd heeft, zal het er niet al te mooi uitzien. Doordat de mossen en onkruid verwijderd zijn, kan het er kaal uit zien. Het is verstandig om deze kale plekken bij te zaaien, zodat u binnen enkele weken weer van een mooi dichtgegroeid gazon kunt genieten.

TIP: Heeft het gevroren of is het gazon nat? Verticuteer het gazon niet!

Verticuteerhark of verticuteermachine

Afhankelijk van de grootte van uw tuin en de hoeveelheid viltlaag kunt u de keuze maken of u een verticuteerhark of verticuteermachine gebruikt. Houdt er rekening mee dat het verticuteren met een verticuteerhark een arbeidsintensieve klus is. U dient als het ware de viltlaag uit het gras te schrapen. Indien u ervoor kiest een verticuteermachine te gebruiken, is de klus een stuk minder intensief. Een verticuteermachine kunt u huren (eventueel ook bij ons in Nederweert). Het pluspunt van een verticuteermachine is dat het een stuk sneller werkt dan een verticuteerhark. Daarbij werkt een verticuteermachine gelijkmatig en zorgvuldig. Ook zorgt ervoor dat de gehele viltlaag wordt verwijderd.

Wat te doen na het verticuteren?

Nadat u het gras heeft geverticuteerd, is het verstandig om uw gazon te voorzien van een organische bemesting. Zo krijgt het gazon een opkikkertje om weer gezond bij te groeien. In het voorjaar is dit de seizoenbemesting en in het najaar is dit met najaarsbemesting. Indien er kale plekken in het gazon zitten door het verticuteren, is het ook mogelijk deze plekken bij te zaaien. Het bemesten en het bijzaaien mag op hetzelfde moment gebeuren.

Bij vragen over het verticuteren, de bemesting, het bijzaaien of zijn er andere onduidelijkheden? Neem telefonisch of per mail contact met ons op.

Meer informatie

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Reviews van onze klanten

Goed geregeld en goede prijs

4.5/5
Wiel Jagers

Zeer goede graszoden
Vriendelijke personeel. Super!

4.5/5
M Verbert

Hele mooie graszoden voor weinig geld, zeker een aanrader om daar heen te gaan!

4.8/5
Sharon Grimminck

Snelle service en goede prijs-kwaliteit verhouding. Geen addertjes onder het gras!

5/5
Fam. Janssen