Heksenkring gazon

Een heksenkring in het gazon is te herkennen aan één of meerdere grote kringen met witbruine paddenstoelen. Een kring bestaat vaak uit tientallen paddenstoelen met in het midden hiervan gele plekken. De oorzaak van heksenkringen in het gazon is vaak in de bodem te vinden. Om heksenkringen te voorkomen, wat immers beter is dan genezen, is het belangrijk om het gras goed en op de juiste manier te onderhouden.

   

Heksenkringen gazon oorzaak

Heeft u last van kleine paddenstoelen in de vorm van een kring? Dan heeft u waarschijnlijk last van heksenkringen in het gazon. Een heksenkring ontstaat door de schimmel die Merasmius Oreades heet. Deze schimmel komt tot uiting wanneer de bodemconditie slecht is. Toch is een heksenkring niet altijd direct te herkennen aan een kring paddenstoelen. We zien vaker dat een heksenkring in de beginfase dorre plekken met een gelige kleur heeft. De buitenste rand is dan veelal donkergroen van kleur. Een ander bekend kenmerk is de weelderige groei van het gras. Het kan namelijk voorkomen dat het gras in allerlei verschillende richtingen groeit op een klein stuk.

De bestrijding van heksenkring gazon

Wanneer u heksenkringen in het gazon ontdekt, is het van belang om zo snel mogelijk te starten met het bestrijden hiervan. De beste wijze om zo snel mogelijk van heksenkringen af te komen is het geheel uitsteken van gazon met grond (minimaal 50 cm diep) en dit voorzichtig afvoeren. De uitgestoken plekken kunt u het best beluchten of lichtjes omspitten. Bemest daarna het gazon, vooral de uitgegraven plekken, met een bodemverbeteraar. Na loop van tijd kunt u de open stukken opnieuw inzaaien of beleggen met graszoden.

Een belangrijk punt om heksenkringen te voorkomen, is ervoor zorgen dat het water gemakkelijk weg kan lopen in de ondergrond. Natte en/of vochtige plekken zijn namelijk de basis van heksenkringen. Om het water geleidelijk aan weg te laten stromen in de bodem kunt u het gras jaarlijks zelf beluchten met een riek. Gaat u een nieuw gazon leggen? Zorg dan dat de ondergrond goed omgefreesd/omgespit wordt.

Meer informatie

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Reviews van onze klanten

Goed geregeld en goede prijs

4.5/5
Wiel Jagers

Hele mooie kwaliteit graszoden. Ik zou ze eerst gaan ophalen en met een telefoontje konden ze op dezelfde dag bezorgd worden. Vriendelijke mensen, zowel telefonisch als de chauffeur.

5/5
M B

Na wat twijfelen over het zelf aanleggen van het nieuwe gazon, besloten om dit toch door een specialist te laten doen. Zoals afgesproken is Stijn op voorhand komen kijken naar de werkzaamheden. Hierbij heeft hij keurig de werkzaamheden besproken en een offerte uitgebracht. Na twee weken was het zover en kwamen Stijn en zijn mannen de afgesproken werkzaamheden uitvoeren. Binnen één dag konden wij genieten van een stralend en gelijk gazon. Mannen bedankt!

4.5/5
Fam. Linssen

Paar weken geleden heeft Dautzenberg Graszoden bij ons een nieuw gazon aangelegd. Zowel het contact en offerte verliepen soepel en snel! Wij zijn in ieder geval erg tevreden met de service en het resultaat.

4.6/5
M. Driessen