Heksenkring gazon

Een heksenkring in het gazon is te herkennen aan één of meerdere grote kringen met witbruine paddenstoelen. Een kring bestaat vaak uit tientallen paddenstoelen met in het midden hiervan gele plekken. De oorzaak van heksenkringen in het gazon is vaak in de bodem te vinden. Om heksenkringen te voorkomen, wat immers beter is dan genezen, is het belangrijk om het gras goed en op de juiste manier te onderhouden.

   

Heksenkringen gazon oorzaak

Heeft u last van kleine paddenstoelen in de vorm van een kring? Dan heeft u waarschijnlijk last van heksenkringen in het gazon. Een heksenkring ontstaat door de schimmel die Merasmius Oreades heet. Deze schimmel komt tot uiting wanneer de bodemconditie slecht is. Toch is een heksenkring niet altijd direct te herkennen aan een kring paddenstoelen. We zien vaker dat een heksenkring in de beginfase dorre plekken met een gelige kleur heeft. De buitenste rand is dan veelal donkergroen van kleur. Een ander bekend kenmerk is de weelderige groei van het gras. Het kan namelijk voorkomen dat het gras in allerlei verschillende richtingen groeit op een klein stuk.

De bestrijding van heksenkring gazon

Wanneer u heksenkringen in het gazon ontdekt, is het van belang om zo snel mogelijk te starten met het bestrijden hiervan. De beste wijze om zo snel mogelijk van heksenkringen af te komen is het geheel uitsteken van gazon met grond (minimaal 50 cm diep) en dit voorzichtig afvoeren. De uitgestoken plekken kunt u het best beluchten of lichtjes omspitten. Bemest daarna het gazon, vooral de uitgegraven plekken, met een bodemverbeteraar. Na loop van tijd kunt u de open stukken opnieuw inzaaien of beleggen met graszoden.

Een belangrijk punt om heksenkringen te voorkomen, is ervoor zorgen dat het water gemakkelijk weg kan lopen in de ondergrond. Natte en/of vochtige plekken zijn namelijk de basis van heksenkringen. Om het water geleidelijk aan weg te laten stromen in de bodem kunt u het gras jaarlijks zelf beluchten met een riek. Gaat u een nieuw gazon leggen? Zorg dan dat de ondergrond goed omgefreesd/omgespit wordt.

Meer informatie

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Reviews van onze klanten

Goede kwaliteit graszoden…aanrader

5/5
M Jansen

Goed gras. Zonder groene vingers een gezond en stevig gazon kunnen leggen.

4/5
Erick de Viking

Top graszoden en leuk personeel!

5/5
Mic Smeet

Zeer goede graszoden
Vriendelijke personeel. Super!

4.5/5
M Verbert