Gazon bekalken

Om uw gazon gezond en mooi te houden, dient u kalk op het gazon te strooien. Gras is namelijk een natuurproduct en dat heeft voedingstoffen nodig. Uw gazon heeft dan ook regelmatig de juiste bemesting nodig om de gezondheid te stimuleren. Onvoldoende bekalken of bemesten kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de grasmat.

     

Waarom kalk strooien gazon?

Voordat u uw gazon gaat bekalken, is het handig om te weten waarom we eigenlijk kalk strooien op gras. Kalk strooien is preventief onderhoud, want jaarlijks kalk strooien, voorkomt een te zure ondergrond. In de winter strooien we kalk, omdat dan de zuurtegraad het meest uit balans is. Kalk zorgt ervoor dat de pH-waarde, de zuurgraad van de grond, verbetert. Wanneer de zuurtegraad van de ondergrond op peil is, kan de grond beter meststoffen opnemen. De pH-waarde van de grond dient tussen de 5,5 tot 6,5 te zijn. Zodra de pH-Waarde onder de 5,5 komt, is de kans op mossen erg groot is.

Viltlaag van mossen en onkruid

Te veel mossen en onkruid kunnen zorgen voor een viltlaag op uw grasmat. Door deze viltlaag krijgt het gras te weinig zuurstof om te groeien. Kalk voorkomt dat de bodem te zuur wordt, waardoor er een kleinere kans is op een viltlaag. Indien u al een viltlaag in het gazon heeft, kunt u deze verwijderen met een verticuteermachine of verticuteerhark. Door te verticuteren verwijderen mossen en onkruid uit het gazon.

Wanneer kalk strooien?

Jaarlijks is het belangrijk om in de wintermaanden december en februari kalk te strooien. Gebruik hiervoor kalkkorrels en geen poedervormige kalk, deze waait namelijk snel weg. Door kalkkorrels jaarlijks over het gras te strooien brengt u de pH-waarde op peil. Daarbij trekt mos hierdoor sneller weg en krijgt het gazon een groene kleur. Houdt er rekening mee dat kalk geen meststof is en dat bemesten in het voorjaar weer van uiterst belang is. Zorg er tevens voor dat tussen het kalken en bemesten met kunstmest minimaal 6 weken zit.

Kalktip: u kunt ook kalk strooien wanneer het sneeuwt. Door de smeltende sneeuw lossen de kalkkorrels sneller op en zakt het vlugger in de grond.

Meer informatie

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Reviews van onze klanten

Vriendelijke man en goeie grasmatten!

4/5
Chris van der Molen

Goed geregeld en goede prijs

4.5/5
Wiel Jagers

Goede kwaliteit graszoden…aanrader

5/5
M Jansen

Vandaag hebben Stijn en zijn mannen, onze tuin voorzien van graszoden! Zijn heel tevreden over het resultaat. Heb je nieuwe graszoden nodig zoek niet verder, van kleine tot grote tuin kies voor Dautzenberg zoden!!

4/5
Frank Ramakers