Emelten

Emelten, ook wel bekend als larven van de langpootmug, is een hardnekkige larf voor uw gazon. Vele gazonhouders hebben te maken met deze vervelende larf, met als gevolg een kale grasmat. Emelten eten het gewas van het gras, wat helaas kan resulteren in een dode grasmat. Indien u last heeft van een emeltenplaag is het van belang deze zo snel mogelijk op een biologische manier te bestrijden.

Emelten onder gras

Heeft u kale ronde plekken in uw gazon? Dan is de kans groot dat u last heeft van emelten. Om zeker te zijn dat u emelten in het gras heeft, kunt u ze het beste opsporen. Emelten komen in het donker namelijk graag naar het bovenste oppervlak van het gras. De emelt is te herkennen aan de grijzige kleur en een pootloze lijf. Tevens kunt u zichzelf afvragen bij veel vogels op het gras, of er emelten in de grasmat zitten. Vogels zijn namelijk dol op emelten en zijn daarom vaak op het gras te bekennen. Uiteindelijk richten niet alleen de emelten schade aan uw gazon aan, maar ook de vogels.

   

Emelten gazon voorkomen

Helaas zijn er weinig methodes om emelten in het gras geheel te voorkomen. Wel helpt het om het gras kort te maaien. Emelten eten namelijk graag aan de groene lange grassprieten en trekken dit mee hun hol in. Maai het gras daarom tijdig op de gewenste hoogte. Daarbij is het slim om uw gazon te allen tijde goed in de gaten te houden om insecten als emelten en engerlingen tijdig te bestrijden. Een vroegtijdige bestrijding stimuleert de goede gezondheid van het gras.

Emelten gazon bestrijden

Wanneer u zeker bent van de aanwezigheid van emelten in uw gazon, is het tijd voor de bestrijding. Wij raden het aan om gebruik te maken van insect-parasitaire nematoden, een biologische bestrijdingsmethode. Hiermee bespaart u al het goede in het gazon en worden alleen de emelten aangepakt. Insect-parasitaire nematoden zijn als het ware kleine aaltjes die op zoek gaan naar emelten. Ze dringen binnen in de emelt en vernietigt deze volledig. Deze aaltjes blijven werken totdat alle emelten volledig zijn gedood en sterven daarna zelf uit.

Biologische bestrijding emelten

De insect-parasitaire nematoden zijn volledig biologisch en niet schadelijk voor mens, milieu en dier. De beste tijd om de emelten biologisch te bestrijden is van maart tot en met november. De bodemtemperatuur dient niet kouder te zijn dan 8º C. Wilt u deze biologische nematoden tegen emelten bestellen? Neem dan contact met ons op.

Meer informatie

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Reviews van onze klanten

Na wat twijfelen over het zelf aanleggen van het nieuwe gazon, besloten om dit toch door een specialist te laten doen. Zoals afgesproken is Stijn op voorhand komen kijken naar de werkzaamheden. Hierbij heeft hij keurig de werkzaamheden besproken en een offerte uitgebracht. Na twee weken was het zover en kwamen Stijn en zijn mannen de afgesproken werkzaamheden uitvoeren. Binnen één dag konden wij genieten van een stralend en gelijk gazon. Mannen bedankt!

4.5/5
Fam. Linssen

Goede kwaliteit graszoden…aanrader

5/5
M Jansen

Zeer tevreden. Correcte levering en de grasmatten zijn van goede kwaliteit. Bedankt voor de goede service!

4.5/5
Ilona Douven

Top graszoden en leuk personeel!

5/5
Mic Smeet