Sneeuwschimmel

Sneeuwschimmel in gras, ook wel bekend als fursarium nivale, is een vervelende schimmelziekte die in gazons kan voorkomen. Voornamelijk treedt het op in de winterperiode bij temperaturen tussen de 0 en 8 graden, maar ook in het voorjaar zien we deze schimmelziekte vaker. Sneeuwschimmel is te herkennen aan een witachtige schimmelpluis in het gras, die op het eerste gezicht ook wel op sneeuw lijkt. Heeft u last van sneeuwschimmel? Dan is het belangrijk om snel actie te ondernemen om verdere verspreiding te voorkomen.

Hoe ziet sneeuwschimmel eruit?

In het eerste stadium van sneeuwschimmel ontstaan er waterige plekken van circa 5 cm in het gazon. Zolang er niet direct iets tegen gedaan wordt kan de sneeuwschimmel verder groeien tot plekken van 25 cm met een gele kleur. De witachtige schimmelpluis komt pas tevoorschijn wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Meestal komt de schimmelpluis midden in de besmette plek.

     

Sneeuwschimmel oorzaak

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer u sneeuwschimmel in het gazon heeft. Om sneeuwschimmel in de toekomt te voorkomen, is het verstandig om te bekijken wat de oorzaak kan zijn. Sneeuwschimmel kan namelijk worden veroorzaakt door diverse zaken. De meest bekende oorzaken zijn: een slechte beluchting, platgelopen sneeuw op het gazon en een teveel aan stikstof. Het is tevens belangrijk om ervoor te zorgen dat water zo snel mogelijk kan weglopen. Water dat op het gras blijft staan, is namelijk een grote factor bij het ontstaan van sneeuwschimmel.

Sneeuwschimmel bestrijden

Wanneer u zeker weet dat u last heeft van sneeuwschimmel is het tijd om te gaan bestrijden. Begin met de sneeuwschimmel plekken uit te harken en deze voorzichtig af te voeren. Prik daarna met een riek gaten in de bodem en het gras, om zo het gras en de grond te beluchten. Indien u dit gedaan heeft, kunt u de kale plekken inzaaien/bijleggen en het hele gazon bemesten.

Uiteraard is een goede preventie uiterst belangrijk. Maatregelen die u voorafgaand eventueel kunt treffen zijn:

  • In het voor- en/of najaar het gras verticuteren;
  • Het gras tijdig maaien;
  • Na eind september alleen nog bemesten met een stikstofarme bemesting;
  • Betreedt een besneeuwd gazon nooit.

Voor meer informatie over sneeuwschimmel bestrijden kunt u contact met Dautzenberg Graszoden opnemen.

Meer informatie

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Reviews van onze klanten

Mooie graszoden, zeer tevreden. Door chauffeur goede hints gegeven. Afspraak klopte precies.

5/5
Henri Dirks

Perfect gras! Rechte zoden, prima service, snelle levering en niet te duur. Absolute aanrader!

5/5
Michel Spoelstra

Goed gras. Zonder groene vingers een gezond en stevig gazon kunnen leggen.

4/5
Erick de Viking

Zeer goede graszoden
Vriendelijke personeel. Super!

4.5/5
M Verbert