Gazon maaien

Het is noodzakelijk om regelmatig uw gazon te maaien. Besteed genoeg aandacht aan uw graszoden om het gras optimaal verzorgd te houden en om de kans op onkruidvorming en grasziektes te verkleinen. Het maaien van het gras dient te gebeuren vanaf maart tot oktober. Hieronder geven wij u onder andere informatie over wanneer u het best kunt maaien en wat de goede maaihoogte van het gazon is.

Wanneer mag ik het nieuwe gazon maaien ?

Zodra u de nieuwe graszoden heeft aangelegd is het tijd om te sproeien. Echter dient u nu minimaal tot niet over het gras te lopen. Ook is maaien in de eerste twee weken nog niet nodig. De wortels dienen de eerste twee weken aan de ondergrond te hechten en zijn in deze periode erg kwetsbaar. Na twee weken is het tijd om te controleren of de grasmat is aangehecht. Door een beetje te trekken aan het gras voelt u of het is aangegroeid. Mocht dit zo zijn, dan mag u met de grasmaaier op de hoogste stand het gras maaien. Een robotmaaier kunt u wel al direct op een nieuw gazon inzetten.

Wanneer dien je het bestaand gazon te maaien ?

In maart start het groeiseizoen, het groeiseizoen loopt door tot in oktober. In deze tijd dient u regelmatig het gazon te maaien. Het beste is om uw gazon minimaal één keer per week te maaien. In de maanden mei en september is het gras in een stevige groei, in deze maanden raden we het aan om twee per week het gras te maaien.

Welke maaihoogte moet ik nemen?

De goede maaihoogte voor gras is tussen de 3 tot 4 centimeter. Als het gras korter word gemaaid, kan dit vooral bij hoge en lage temperaturen schade aanrichten aan de graszoden. Dat betekent dat het gras niet meer beschermd word, de bovenste laag is namelijk de beschermlaag. Indien de temperaturen erg hoog of laag zijn, dient het gras op 5 tot 6 centimeter gemaaid te worden.

Wat is het doel van gras maaien?

Het gras maaien dient er natuurlijk voor dat het gras niet te lang wordt en dat het er mooi uit blijft zien. Uiteraard heeft het meerdere voordelen waarom we het gazon maaien, namelijk:

  • De afgesneden grastopjes dienen als bemesting voor het gazon (bij regelmatig maaien)
  • Het gras krijgt weer voldoende zuurstof
  • Dor regelmatig te maaien krijgt het gras meer licht, ook bij de onderste laag
  • Bij regelmatig maaien heeft mos en onkruid minder kans om te groeien

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct online uw prijs!

Eerstvolgende leverdata
di
7
feb
wo
8
feb
do
9
feb
vr
10
feb
di
14
feb
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2