Sneeuwschimmel in gras

Sneeuwschimmel in gras, ook wel bekend als voetrot of fursarium nivale, is een vervelende schimmelziekte die in gazons kan voorkomen. Voornamelijk treedt het op in de winterperiode met temperaturen tussen de 0 en 8 graden, maar ook in het voorjaar zien we deze schimmelziekte vaker. Sneeuwschimmel is te herkennen aan een witachtige schimmelpluis in het gras en lijkt op het eerste gezicht ook wel op sneeuw. Het is belangrijk om gelijk actie te ondernemen wanneer u sneeuwschimmel in het gras heeft. Dit om verdere verspreiding te verkomen.

Hoe ziet sneeuwschimmel eruit?

Het eerste stadium van sneeuwschimmel begint met waterige plekken van circa 5 cm in het gazon. Zolang er niets tegen gedaan wordt kan de sneeuwschimmel groeien tot gelige plekken van 25 cm. De witachtige schimmelpluis ontstaat pas wanneer de luchtvochtigheid hoog is. Deze bevindt zich dan in het midden van de geelachtige plek.

Sneeuwschimmel oorzaak

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer u sneeuwschimmel in uw gazon heeft. Om sneeuwschimmel in de toekomt te voorkomen is het verstandig om te bekijken wat de eventuele oorzaak kan zijn. Sneeuwschimmel kan worden veroorzaakt door diverse oorzaken. Een van de meest bekende oorzaken zijn: een slechte beluchting, platgelopen sneeuw op het gras en een teveel aan stikstof. Het is tevens van uiterst belang om ervoor te zorgen dat water zo snel mogelijk kan worden afgevoerd. Water op het gras is namelijk een grote factor bij het ontstaan van sneeuwschimmel.

Sneeuwschimmel bestrijden

Wanneer u zeker weet dat u last heeft van sneeuwschimmel is het tijd om te gaan bestrijden. Begin met de besmette sneeuwschimmel plekken uit te harken en deze voorzichtig af te voeren. Prik daarna met een riek in de bodem en in het gras gaten om het gras en de grond te beluchten. Indien u dit gedaan heeft, kunt u het gazon bemesten.

Uiteraard is een goede preventie uiterts belangrijk. Maatregelen die u voorafgaand eventueel kunt treffen zijn:

  • In het voor- en/of najaar het gras verticuteren;
  • Het gras tijdig maaien;
  • Na eind september alleen nog bemesten met een stikstofarme bemesting;
  • Betreedt een besneeuwd gazon nooit.

Voor meer informatie over sneeuwschimmel bestrijden kunt u altijd contact met Dautzenberg Graszoden opnemen.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct online uw prijs!

Eerstvolgende leverdata
di
21
jan
vr
24
jan
di
28
jan
vr
31
jan
di
4
feb
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2