Kalk gazon strooien

Om uw gazon gezond en mooi te houden, dient u kalk op het gazon te strooien. Gras is namelijk een natuurproduct en dat heeft voedingstoffen nodig. Uw gazon heeft dan ook regelmatig de juiste bemesting nodig om de gezondheid te stimuleren. Onvoldoende bekalken of bemesten kan namelijk nadelige gevolgen hebben voor de grasmat.

Waarom kalk strooien gazon?

Voordat u uw gazon gaat bekalken, is het handig om te weten waarom we eigenlijk kalk strooien op gras. Kalk strooien is preventief onderhoud, want jaarlijks kalk strooien, voorkomt een te zure ondergrond. In de winter strooien we kalk, omdat dan de zuurtegraad het meest uit balans is.  Kalk zorgt ervoor dat de pH-waarde, de zuurgraad van de grond, verbetert. Wanneer de zuurtegraad van de ondergrond dat op peil is, kan de grond beter meststoffen opnemen. De pH-waarde van de grond dient tussen de 5,5 tot 6,5 te zijn. Zodra de pH-Waarde onder de 5,5 komt, is de kans op mossen erg groot is.

Viltlaag van mossen en onkruid

Teveel mossen en onkruid kunnen zorgen voor een viltlaag op uw grasmat. Door deze viltlaag krijgt het gras te weinig zuurstof om te groeien. Kalk voorkomt dat de bodem te zuur wordt, waardoor er een kleinere kans is op een viltlaag. Indien u al een viltlaag in het gazon heeft, kunt u deze verwijderen met een verticuteermachine of verticuteerhark. Door te verticuteren verwijderen mossen en onkruid uit het gazon.

Wanneer kalk strooien?

Jaarlijks is het belangrijk om in de wintermaanden december en februari kalk te strooien. Gebruik hiervoor kalkkorrels en geen poedervormige kalk, deze waait namelijk snel weg. Door kalkkorrels jaarlijks over het gras te strooien brengt u de pH-waarde op peil. Daarbij trekt mos hierdoor sneller weg en krijgt het gazon een groene kleur. Houdt er rekening mee dat kalk geen meststof is en dat bemesten in het voorjaar weer van uiterst belang is. Zorg er tevens voor dat tussen het kalken en bemesten met kunstmest minimaal 6 weken zit.

Kalktip: uw kunt ook kalk strooien wanneer het sneeuwt. Door de smeltende sneeuw lossen de kalkkorrels sneller op en zakt het vlugger in de grond.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct online uw prijs!

Eerstvolgende leverdata
di
29
nov
wo
30
nov
do
1
dec
vr
2
dec
di
6
dec
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2