Rooddraad in gazon?!

Rooddraad is een grasziekte die te herkennen is aan rozerode draden op het grasblad. Het is eigenlijk een teken dat het gazon een tekort heeft aan stikstof en komt voornamelijk voor tijdens natte en broeierige periodes. Naast de rode draden, zorgt rooddraad ook voor een tijdelijke groeistop van het gras. Erg vervelend, maar gelukkig is het gemakkelijk en eenvoudig te herstellen.

Oorzaak rooddraad

Rooddraad valt onder een schimmelziekte voor grassoorten. Hoewel het begint met klein geelbruine plekken, zijn het in een later stadium rozerode draden op het grasblad. Net zoals andere schimmels komt rooddraad voor tijdens nat en vochtig weer. Tevens komt rooddraad voornamelijk voor in pasgelegde gazons. Het gras heeft zich dan nog onvoldoende kunnen ontwikkelen met betrekking tot de wortels. De bekendste oorzaak voor rooddraad is dan ook een tekort aan stikstof. Het gras krijgt als het ware te weinig voedsel binnen via de wortels, dus ook te weinig stikstof. Ook is een overschot aan mos, onkruid of dergelijke op het gras een veelvoorkomende oorzaak voor rooddraad.

Rooddraad bestrijden

Wanneer u rooddraad in uw gras heeft opgemerkt, is het belangrijk om direct te starten met de bestrijding. Eerst is het belangrijk dat er voldoende zuurstof bij uw gazon kan komen. Verwijder daarom – indien nodig – mos, onkruid of ander maaisel van het gazon. Prik daarna met een riek gaten in de dorre en gele plekken. Dit heet ook wel het beluchten van het gazon. Nadat u het gazon heeft vrij gemaakt en heeft belucht, is het belangrijk om het gazon direct te bemesten. De bemesting neemt beter en sneller op, door de gaten. Rooddraad bestrijden kan immers gemakkelijk door de juiste bemesting met de voldoende hoeveelheid stikstof.

Bemest het gras, door middel van ons onderhoudsschema, gedurende seizoen. Zo’n 2 weken na de eerste bemesting zou rooddraad voor een groot deel verdwenen moeten zijn. Heeft het bestrijden van rooddraad niet het gewenste resultaat opgeleverd? Bemest na enkele weken nogmaals het gazon.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct online uw prijs!

Eerstvolgende leverdata
di
21
jan
vr
24
jan
di
28
jan
vr
31
jan
di
4
feb
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2