Gras onderhoud winter: november-december-januari

De wintermaanden is een soort winterslaap voor het gazon. Het gras groeit in deze periode heel langzaam tot niet, waardoor er ook geen voedingstoffen worden opgenomen. Wel zijn er een aantal puntjes waar u rekening mee dient te houden, waardoor het gras er in het voorjaar weer mooi groen bij ligt. Hieronder geven wij u informatie over hoe u het best uw gras kunt verzorgen in de wintermaanden.

Gras onderhoud november

Ook in november vallen er nog bladeren van de bomen. Zorg ervoor dat deze van het gras verwijdert zijn. Indien het erg veel regent en water op het gazon blijft staan, is het verstandig om met een riek gaatjes in de ondergrond te prikken. Hierdoor loopt het water makkelijker de bodem in. Afhankelijk van de temperaturen kunt u eind november voor het laatst maaien. Maai het gras deze maand voor het laatst, op de hoogste stand. Als de hoogte van het gras 6 tot 10 centimeter is dient u het niet meer te maaien, het gras kan met deze lengte de winter in gaan.

Gras onderhoud december

Zoals bij onderhoud november beschreven, is het in wintermaand december ook erg belangrijk dat er geen water op het gras blijft staan. Zorg dat dit door middel van gaatjes in de ondergrond prikken naar de bodem trekt. Zodra de temperaturen stijgen eind december of in januari is het verstandig de bodem te analyseren. Hierdoor kunt u zien welke zuurtegraad de bodem heeft. Aan de hand van de analyse kunt u het gras bekalken eind december of in januari.

Tip : ‘Bij ijs of sneeuw mag u het gazon niet betreden, hierdoor beschadigt u het gras.’

Gras onderhoud januari
Het bekalken van het gazon is mogelijk eind december of in januari. Het kan voorkomen dat er in de wintermaanden mos of sneeuwschimmel ontstaat.  In januari stijgen de temperaturen weer. Indien de temperaturen boven de 10 graden zijn gaat het gras weer groeien. Nu is het tijd om het gazon voor de eerste keer te maaien. Dit kan op de hoogste stand van de grasmachine.

Tip : ‘Lees hier hoe u sneeuwschimmel uit uw gazon kunt verwijderen!’

Gazonproblemen winter

Hier nog een stukje tekst over problemen die in de winter kunnen zijn.

Mos en sneeuwschimmel groeien op plaatsen:

  • Die vochtig zijn;
  • Waar schaduw is;
  • Waar de zuurtegraad van de grond te hoog is;
  • Waar te weinig belucht is.
  • Pagina delen
  • F
  • P
  • E

Meer informatie

Op onze pagina met veelgestelde vragen vind je antwoorden op heel veel vragen die te maken hebben met de aanleg en het onderhoud van gazon.

Andere interessante artikelen

5 oktober 2022

Herfstbladeren

15 augustus 2022

Mol in het gazon

28 juni 2022

Herstel gras winter

Bereken de prijs van je graszoden!

Graszoden bezorgen of afhalen op een van onze locaties! Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2.

Eerstvolgende leverdata
 
Laden...
 

Reviews van onze klanten

Perfect gras! Rechte zoden, prima service, snelle levering en niet te duur. Absolute aanrader!

5/5
Michel Spoelstra

Goed gras. Zonder groene vingers een gezond en stevig gazon kunnen leggen.

4/5
Erick de Viking

Hele mooie kwaliteit graszoden. Ik zou ze eerst gaan ophalen en met een telefoontje konden ze op dezelfde dag bezorgd worden. Vriendelijke mensen, zowel telefonisch als de chauffeur.

5/5
M B

Zeer goede graszoden
Vriendelijke personeel. Super!

4.5/5
M Verbert