Emelten in gazon?

Emelten, ook wel bekend als larven van de langpootmug, is een hardnekkige larf voor uw gazon. Vele gazonhouders hebben te maken met deze vervelende larf, met als gevolg een kale grasmat. Emelten eten het gewas van het gras, wat helaas kan resulteren in een dode grasmat. Indien u last heeft van een emeltenplaag is het van belang deze zo snel mogelijk op een biologische manier te bestrijden.

emelten gras

Emelten onder gras

Heeft u kale ronde plekken in uw gazon? Dan is de kans groot dat u last heeft van emelten. Om zeker te zijn dat u emelten in het gras heeft, kunt u ze het beste opsporen. Emelten komen in het donker namelijk graag naar het bovenste oppervlakte van het gras. De emelt is te herkennen aan de grijzige kleur en het pootloze lijf. Tevens kunt u zichzelf afvragen bij veel vogels op het gras, of er emelten in de grasmat zitten. Vogels zijn namelijk dol op emelten en zijn daarom vaak op het gras te bekennen. Uiteindelijk richten niet alleen de emelten schade aan uw gazon aan, maar ook de vogels.

Emelten gazon voorkomen

Helaas zijn er weinig methodes om emelten in het gras geheel te voorkomen. Wel helpt het om het gras kort te maaien. Emelten eten namelijk graag aan de groene lange grassprieten en trekken dit mee hun hol in. Maai het gras daarom tijdig op de gewenste hoogte. Daarbij is het slim om uw gazon te allen tijde goed in de gaten te houden om insecten als emelten en engerlingen tijdig te bestrijden. Een vroegtijdige bestrijding stimuleert de goede gezondheid van het gras.

Emelten gazon bestrijden

Wanneer u zeker bent van de aanwezigheid van emelten in uw gazon, is het tijd voor de bestrijding. Wij raden het aan om gebruik te maken van insectparasitaire nematoden, een biologische bestrijdingsmethode. Hiermee bespaart u al het goede in het gazon en worden alleen de emelten aangepakt. Insectparasitaire nematoden zijn als het ware kleine aaltjes die op zoek gaan naar emelten. Ze dringen binnen in de emelt en vernietigt deze volledig. Deze aaltjes blijven werken totdat alle emelten volledig zijn gedood en sterven daarna zelf uit.

Biologische bestrijding emelten

De insectparasitaire nematoden zijn volledig biologisch en niet schadelijk voor mens, milieu en dier. De beste tijd om de emelten biologisch te bestrijden is van maart tot en met november. De bodemtemperatuur dient niet kouder te zijn dan 8º C. Wilt u deze biologische nematoden tegen emelten bestellen? Neem dan contact met ons op.

Advies nodig?

+31 85 06 45 441

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct online uw prijs!

Eerstvolgende leverdata
di
29
nov
wo
30
nov
do
1
dec
vr
2
dec
di
6
dec
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2