Emelten in gazon?

Emelten, ook wel bekend als larven van de langpootmug, is een hardnekkige larf voor uw gazon. Vele gazonhouders hebben te maken met deze vervelende emelten, met als gevolg een kale of dooie grasmat. Emelten zijn immers dol op het gewas van het gras, wat helaas resulteert in een dode grasmat. Indien u last heeft van emelten is het van belang deze zo snel mogelijk op een biologische manier te bestrijden.

Emelten onder gras

Heeft u kale ronde plekken in uw gazon? Dan is de kans groot dat u last heeft van emelten. Om zeker te zijn dat u emelten onder het gras heeft, kunt u ze het beste opsporen. Emelten komen in het donker graag naar de bovenste oppervlakte van het gras. De emelt is te herkennen aan de grijzige kleur en het pootloze lijf. Tevens kunt u zichzelf afvragen, wanneer u last heeft van veel vogels op het gras, of er emelten onder de grasmat zitten. Vogels zijn namelijk dol op emelten en prikken hierdoor veel gaten in het gras. Uiteindelijk richten niet alleen de emelten schade aan uw gazon, maar ook deze vogels.

Emelten voorkomen

Helaas zijn er weinig methodes om emelten in het gras geheel te voorkomen. Wel zeggen ze dat de larven kort gemaaid gras niet prettig vinden. Emelten eten namelijk graag aan de groene grassprieten en trekken dit mee hun hol in. Maai het gras daarom tijdig op de gewenste hoogte. Daarbij is het slim om uw gazon te allen tijde goed in de gaten te houden om insecten als emelten en engerlingen tijdig te bestrijden. Een vroegtijdige bestrijding stimuleert de goede gezondheid van het gras.

Emelten bestrijden

Wanneer u zeker bent van de aanwezigheid van emelten in uw gazon is het tijd voor de bestrijding. Wij raden het aan om gebruik te maken van insectparasitaire nematoden, een biologische bestrijdingsmethode. Hiermee bespaart u al het goeds van het gazon en worden alleen de emelten aangepakt. Insectparasitaire nematoden zijn als het ware kleine aaltjes die op zoek gaan naar emelten. Ze dringen binnen in de emelt en vernietigd deze uiteindelijk volledig. Deze aaltjes blijven werken totdat alle emelten volledig zijn gedood en sterven daarna zelf uit.

Biologische bestrijding emelten

De insectparasitaire nematoden zijn volledig biologisch en niet schadelijk voor mens, milieu en dier. De beste tijd om de emelten biologisch te bestrijden is van maart tot en met november. De bodemtemperatuur dient niet kouder te zijn dan 8º C. Wilt u deze biologische nematoden tegen emelten bestellen? Neem dan contact met ons op.  U ontvangt de nematoden de volgende dag al per post in huis.

Advies nodig?

+31 85 064 54 41

Stuur een bericht

Download onderhoudskalender

Prijs berekenen

Graszoden afhalen, bezorgen of laten leggen?
Bereken direct online uw prijs!

Eerstvolgende leverdata
di
21
jan
vr
24
jan
di
28
jan
vr
31
jan
di
4
feb
m2

Bezorging is mogelijk vanaf 30 m2